Botoks botulunium toksinden elde edilen bir bakteri toksinidir.halk arasında söylendiği gibi bir yılan zehiri değildir. Bu protein kullanıldığı bölgedeki kasların rahatlamasını sağlayarak belli bir süre için cildin gerginleşmesini ve dolayısıyla genç görünmesini sağlar.
Botox kimlere uygulanır?
Botox genellikle göz kenarında oluşmuş olan kaz ayağı kırışıklıkların giderilmesinde, zamanla düşmüş olan kaşların düzeltilmesinde kullanılır.ayrıca alın bölgesi kırışıklıkları, üst dudak kırışıklıkları, boyun bölgesi kırışıklıklarında da güvenle kullanılmaktadır.
Botoks uygulamasından en iyi sonuç alan hasta grubu doğru zamanda, doğru botox uygulaması yapılan hasta grubudur.gereğinden önce ve genç yaşta yapılan botox uygulamasında kırışıklıklar yeteri kadar belirginleşmediği için uygulama sonrası hastayı memnun edecek fark hissedilmeyebilir.
Gereğinden ileri yaşta ve kırışıklıkları çok ilerlemiş ve derinleşmiş hastalara uygulamada ise; sadece botoks la kırışıklıklarda istenilen iyileşme sağlanamayabilir,bu hastaların ayrıntılı muayenesinden sonra botoks ve veya diğer estetik uygulamalar hakkında bilgilendirilmeleri gerekir.
Botoks uygulaması ancak bu konuda deneyimli hekim tarafından,klinik ortamında yapılır.
Botoks ilacı hazırlanarak çok ince iğneler ile istenilen kasların içersine verilir.uygulama bölgesinde çok az yanma hissi olacaktır.bu his kısa süre içersinde (10-20 dk) kendiliğinden geçer.
Botoks uygulaması 10-20 dk sürer. Uygulama sonrası kişi önerilerle sosyal hayatına dönebilir.
Botoks uygulama sonrası hemen etkisi görülmez. Botoks etkisi uygulamadan 3-4 gün sonra görülmeye başlar, etkinin tam olarak görülmesi için 15 gün beklenmelidir.
Botoks uygulamasının en son hali 15 gün sonra görülecektir.
Botoks uygulama sonrası etkisi genel yaklaşımla 4-6 ay kadar devam eder.Düzenli olarak botoks uygulaması yapılan hastalarda botoksun etki süresi biraz daha uzun olmaktadır..
Botox kimlere uygulanmaz?
Botoks uygulaması kas-sinir sistemini ilgilendiren hastalığı( myastenia gravis,MS) olanlara kesinlikle uygulanmaz.ayrıca bazı antibiyotik(aminoglikozit grubu…) tedavisi alanlara,antienflamatuar ilaç alanlara; kas gevşetici (tubokürarin…) ilaç alanlara uygulanmaz. Bu ilaçlar toksinini etkisinin artırabilmektedirler.
Botoks uygulaması etik yaklaşımla hamilelere ve emziren kadınlara yapılmaz.
Ayrıca aspirin ve benzer kan sulandırıcı ilaç alanların uygulama öncesi 3 gün önce hekimlerine danışarak ilacını kesmeleri gerekebilmektedir.
Botoks uygulaması doğru hastaya, doğru ilaçla, doğru uygulama sonrasında çok iyi sonuçlar vermektedir.gereğinden genç ve yaşlı hastalara botoks uygulaması hayal kırıklığı olarak sonuçlanabilir..
Botox uyguladıktan sonra öneriler
Botoks uygulama sonrası bazı öneriler dikkat edilmesi gerekir.önerilere dikkat edilmediği durumlarda botoks uygulamasının bazı istenmeyen etkileri ortaya çıkabilmektedir.
Önerilerle genel yaklaşım hekimin ayrıntılı muayenesi sonrasında uyguladığı botok ilacının uygulandığı kas içersinden başka yere hareket etmemesini sağlamaktır bu amaçla
Uygulamadan sonra 10 gün uygulama bölgelerine masaj yapılmamalı, bastırılmamalı, ovuşturma yapılmamalıdır.bu hareketler ilacın başka yerler gitmesine sebep olabilir.
Uygulama sonrası 10 gün yüzükoyun uyumamak gerekir.
Uygulama sonrası 24 saat kadar çok sıcak duş alınmamalıdır.
Uygulamadan sonra birkaç gün havuza girilmemeli, güneşlenilmemelidir.